Ekonometrická analýza úmrtnosti při dopravních nehodách ve vybraných světových zemích - Zikmund, Adam (2015)
Silniční doprava je podstatnou součástí každodenního života. Na silničních komunikacích ale velmi často dochází k nehodám, které mohou způsobit zranění zúčastněných osob. V nejhorším případě může dojít dokonce k úmrtí. Tato bakalářská práce se zabývá ekonometrickou analýzou nejdůležitějších faktorů, které mají vliv na úmrtnost. Nejdříve seznamuje s použitou metodologií a s proměnnými, které jsou pro daný problém relevantní. V praktické části je představeno několik desítek ekonometrických modelů, pomocí nichž jsou zjišťovány a kvantifikovány vlivy proměnných. V závěru jsou vyhodnoceny a interpretovány výsledky analýzy.