Bayesovské metody jako nástroj pro podporu rozhodování - Košťál, Martin (2015)
Cílem diplomové práce je seznámení s bayesovskými metodami a jejich praktická implementace v oblasti manažerských rozhodovacích problémů. Praktická část byla realizována s využitím softwaru Hugin Lite, který je volně dostupnou implementací bayesovských sítí. Konkrétní náplní praktické části práce je analýza rozhodovacího problému týkajícího se variant vyřazení ropných plošin a plošin na zemní plyn z provozu. Jedná se o studii, jejíž řešení bylo zpracováno s využitím metody Monte Carlo a implementace řešení zpracována v softwaru Lumina Analytica. Autor na data aplikuje bayesovský přístup a vytvoří bayesovskou síť modelující příslušná data.