Analýza vztahů mezi HDP, emisemi CO2 a cenou ropy vybraných zemí - Dědeček, Jiří; Kuchina, Elena; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem této práce je analýza vzájemných vztahů mezi emisemi oxidu uhličitého, hrubým domácím produktem a cenou ropy. Zkoumání těchto vztahů je provedeno pomocí metodologie vícerozměrných modelů časových řad na datové základně tvořící roční data 17 vybraných zemí z období 1960 -- 2010. V první části práce je popsána potřebná teorie analýzy vícerozměrných časových řad, na základě které je poté v praktické části vytvořen odpovídající typ modelu. Po diagnostickém kontrole modelu je ověřena statistická významnost jednotlivých vztahů, které jsou následně ekonomicky ověřeny a interpretovány. Výsledky analýzy jsou shrnuty v závěru práce.
Vedoucí práce: Elena Kuchina
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses