Vícekriteriální optimalizace - aplikace na výběr festivalových kapel - Písařová, Monika (2015)
Vícekriteriální programování je odvětví optimalizace. Bakalářská práce se zabývá vybranými metodami tohoto odvětví. Konkrétně pak těmi z okruhu metod s informací a priori. Tyto metody jsou nejprve v práci představeny a poté aplikovány na praktickou úlohu. Úloha se zabývá výběrem kapel, které vystoupí na festivalu. Vybrané kapely musí splňovat různá omezení a kritéria, která určí pořadatel festivalu. Cílem je najít takové řešení, které bude maximalizovat spokojenost návštěvníků a minimalizovat celkovou cenu a náročnost kapel. Výpočty u všech metod jsou prováděny pomocí optimalizačního programu LINGO. Závěr práce pak obsahuje celkové shrnutí výsledků všech metod, zhodnocení proč byla daná kapela vybrána či nevybrána a závěrečné doporučení.