Ekonometrická analýza hodnot karet počítačové hry Hearthstone - Karaffa, David; Cahlík, Tomáš, 1956-; Kuchina, Elena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou existující ceny a skutečné herní hodnoty karet karetní počítačové hry Hearthstone. Základem práce je aplikace dvou zvolených ekonometrických metod (metody nejmenších čtverců a metody uspořádané multinomické volby) na netradiční objekt. Ze hry je zvolen vzorek 105 karet s dvanácti vlastnostmi. Každé kartě je vyjádřen vztah mezi její cenou a sumou herních vlastností. Ekonometrickými metodami poté určíme hodnotu herních vlastností a celkovou hodnotu karet. Výpočty probíhají v programech gretl a EViews 8. Výsledky porovnáváme s několika předpoklady z pohledu hráče a se skutečnou cenou karet. Cílem je určit, zda jsou levné karty a populární třídní karty podle předpokladu podceněné, nebo jiné karty naopak přeceněné. Z výsledků obou analýz vyplývá, že podcenění levných karet není tak markantní, populární karty jsou skutečně podceněné a naopak drahá karta Pyroblast, jež prošla přeceněním (zdražením) v rámci herního vyvážení, odpovídá hodnotou původní verzi ceny. Obě metody jsou porovnány a v tomto případě je ze statistického hlediska za vhodnější zvolena metoda uspořádané multinomické volby.
Vedoucí práce: Tomáš Cahlík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses