Příčiny a důsledky vojenského převratu v Hondurasu - Sláma, Martin (2014)
Cílem bakalářské práce je celkové zhodnocení vojenského převratu v Hondurasu z roku 2009. Analýza příčin převratu, které vedly ke změně tamního vedení, spolu se samotným popisem jeho průběhu zároveň poslouží k analýze dopadů tohoto aktu na současnou politickou situaci v Hondurasu. Na základě všech těchto aspektů si bakalářská práce klade za cíl umožnění hlubšího pochopení honduraské politické a společenské situace. Práce si klade za cíl poskytnout celkový náhled na úlohu, kterou během převratu sehrály jednotlivé politické strany a honduraský ústavní soud. Zároveň se nevyhýbá otázce hodnocení vlivu armády na polickou situaci v Hondurasu. Práce se rovněž věnuje analýze posledních listopadových voleb z roku 2013 a související mezinárodní angažovanosti, která by měla vést k uklidnění a stabilizaci situace.