Analýza využití výsledku hospodaření podle IFRS pro stanovení základu daně v ČR - Karpau, Siarhei (2015)
Bakalářská práce seznamuje čtenáře se základními principy vykazování hospodářského výsledku podle mezinárodních účetních standardů a zkoumá možné daňové dopady při aplikaci výsledku z účetního výkazu zisku a ztrát podle IFRS pro základ daně z příjmů právnických osob v České republice. Cílem je stanovení výhod použití výsledku hospodaření podle IFRS jako základu daně a jeho srovnání se základem daně stanoveného dle české daňové legislativy. Práce se zaměřuje na analýzu účtování vybraných položek v obou systémech, které významně ovlivňují výši výsledku hospodaření a zkoumání dopadů v jejich rozdílech na základ daně. V praktické části odlišné přístupy k účtování těchto položek se vykážou v rozdílných výších výsledku hospodaření a základu daně dle dvou systémů. Závěrem práce shrnuje, že účetní výsledek podle IFRS je aplikovatelný pro základ daně, ale jeho zavedení by potřebovalo úpravy v daňové legislativě.