Prezidentské režimy států Střední Asie - Soukupová, Jana (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou prezidentských režimů států Uzbekistán, Turkmenistán a Tádžikistán. Hlavním cílem práce je analýza některých složek prezidentských režimů jednotlivých států. Na základě zjištěných skutečností bude potvrzena či vyvrácena hypotéza, že v případě těchto republik se fakticky nejedná o prezidentské režimy. Práce je dělena do tří hlavních částí. V první, teoretické kapitole, se práce zabývá obecnou charakteristikou prezidentských režimů, demokratickými a nedemokratickými režimy a specifiky Střední Asie jako jsou hybridní režimy, klanové struktury a otázka islámu v jednotlivých zemích. Druhá až čtvrtá kapitola se zaměří na analýzu jednotlivých prezidentských režimů. Pro lepší uchopení výstupů jsou kapitoly volně členěny do několika subkapitol: osoby prezidentů těchto republik, ústavní zakotvení režimů a prezidentských pravomocí, kulty osobností prezidentů, klanové struktury a okrajově se dotknou ideologií jednotlivých států a lidskoprávních otázek. Poslední, pátá kapitola, porovná výstupy z druhé až čtvrté kapitoly, komparuje je s teoretickou kapitolou a odpovídá na cíl práce.