Prezidentské režimy států Střední Asie - Soukupová, Jana; Prorok, Vladimír, 1956-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou prezidentských režimů států Uzbekistán, Turkmenistán a Tádžikistán. Hlavním cílem práce je analýza některých složek prezidentských režimů jednotlivých států. Na základě zjištěných skutečností bude potvrzena či vyvrácena hypotéza, že v případě těchto republik se fakticky nejedná o prezidentské režimy. Práce je dělena do tří hlavních částí. V první, teoretické kapitole, se práce zabývá obecnou charakteristikou prezidentských režimů, demokratickými a nedemokratickými režimy a specifiky Střední Asie jako jsou hybridní režimy, klanové struktury a otázka islámu v jednotlivých zemích. Druhá až čtvrtá kapitola se zaměří na analýzu jednotlivých prezidentských režimů. Pro lepší uchopení výstupů jsou kapitoly volně členěny do několika subkapitol: osoby prezidentů těchto republik, ústavní zakotvení režimů a prezidentských pravomocí, kulty osobností prezidentů, klanové struktury a okrajově se dotknou ideologií jednotlivých států a lidskoprávních otázek. Poslední, pátá kapitola, porovná výstupy z druhé až čtvrté kapitoly, komparuje je s teoretickou kapitolou a odpovídá na cíl práce.
Vedoucí práce: Vladimír Prorok
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses