Tendence vývoje bikameralismu v Evropě - Forýtek, Lukáš; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Petřík, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Práce zkoumá vývoj bikameralismu v Evropě po druhé světové válce. Hlavním cílem je odhalit nejčastější trend vývoje. První část se zabývá teorií bikameralismu, otázkou reprezentace v komorách, funkcemi druhých komor a vztahem mezi bikameralismem a federalismem. Ve druhé části jsou uvedeny jednotlivé modely bikamerálních parlamentů. Rozebrána je jejich historie, způsob obsazení, kompetence a otázka zastoupení. Poslední část se zabývá samotnými tendencemi vývoje bikameralismu v poválečném období. Mezi ně patří zrušení druhé komory, její reforma, diskuse o budoucnosti, či její zachování beze změny. K jednotlivým trendům vývoje jsou stanoveny země, které jsou vzájemně komparovány. Průzkum jednotlivých tendencí tak hledá odpověď na výzkumnou otázku: Jaký je hlavní trend vývoje bikameralismu v Evropě po druhé světové válce?
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses