Kostarika po volbách 2014 Analýza příčin a dopadů volební změny - Severa, Kryštof (2015)
Práce poskytuje náhled do současné politické scény Kostariky, a odkrývá, co stálo za přerodem tamějšího prezidentského systému z fungujícího bipartismu v multipartismus, k němuž v zemi postupně dochází od konce minulého století. Bere rovněž v potaz posun na politické ose směrem k levicové vládě, jenž reflektuje regionální trend probíhající ve státech Latinské Ameriky. Oba tyto trendy se projevily v posledních volbách, které v zemi proběhly na jaře roku 2014. Práce představuje nového prezidenta Solíse a hodnotí jeho dosavadní působení. Při hledání odpovědí byla použita data z domácích i globálních statistik, průzkumy veřejného mínění a kostarický tisk. Autor dochází k závěru, že za posunem v kostarické politice stojí především nespokojenost občanů s politikou tradičních stran, která se nesla v duchu neoliberalismu, a ztráta jejich dobrého jména v důsledku řady korupčních skandálů.