Frakce v Evropském parlamentu - Fuxová, Frederika; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Kuta, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato práce se zabývá analýzou frakcí v Evropském parlamentu, tedy politických skupin, do kterých se sdružují poslanci zvolení do Parlamentu na základě stranické příslušnosti. Cílem práce je na základě teoretického konceptu politických stran odpovědět na otázku, zda politické frakce v Parlamentu plní funkce politických stran, přičemž pro zkoumání byly vybrány čtyři nejdéle působící frakce v Parlamentu - Poslanecký klub Evropské lidové strany, Skupina progresivní aliance socialistů a demokratů, Aliance Liberálů a Demokratů pro Evropu a Evropská sjednocená levice/Severská zelená levice. Cíle bylo dosaženo prostřednictvím stanovení definice politické strany, dále analýzy právního ukotvení frakce a jejich formování v současném unijním systému práva a následnou aplikací teoretických poznatků na současnou praxi fungování politických frakcí v Parlamentu. Na základě závěrů třetí kapitoly je možné konstatovat, že frakce plní funkce politických stran, ale s několika výhradami, jež vycházejí zejména ze specifik unijního systému. Je vytýkána zejména heterogennost názorů členů a nejednotnost postupu při volbách do Evropského parlamentu.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses