Vliv družstevních záložen na finanční stabilitu v ČR - Ostatnická, Martina (2015)
V posledních letech je téma družstevních záložen hojně diskutované, přičemž jsou považovány za rizikovější než bankovní sektor. Tato bakalářská práce analyzuje současnou situaci v sektoru družstevních záložen, identifikuje zdroje nynějších problémů a pokouší se vyvodit, zda by zvýšená rizikovost sektoru mohla mít negativní důsledky pro finanční stabilitu celého finančního sektoru. Analýza ukazuje, že dnešní družstevní záložny se odchylují od původních principů, na kterých je družstevní peněžnictví založeno, a svým chováním se spíše blíží bankám, ačkoliv jsou na ně kladeny nižší požadavky, především ve výši minimálního požadovaného kapitálu. Sektor družstevních záložen tvoří nepatrný segment finančního trhu, přesto by však dlouhotrvající problémy družstevních záložen mohly mít negativní dopady na finanční stabilitu.