Analýza vojenských výdajů za vlád jednotlivých prezidentů - Šlingr, Marek; Daněk, Tomáš; Slintáková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Politické strany v USA jsou svojí strukturou i fungováním velmi odlišné od evropských. Důraz je kladen především na zaujetí co nejširší skupiny voličů a tomu se mnohdy přizpůsobují i konkrétní politická rozhodnutí ve všech sférách veřejné ekonomiky. První politické strany se v USA začaly formovat již na konci 18. stol. a dodnes hrají hlavní roli Demokratická a Republikánská strana. Předkládaná bakalářská práce má za cíl analyzovat vojenské výdaje USA za vlád jednotlivých prezidentů, resp. pomocí vhodně zvolené statistické metody zkoumat potenciální závislost mezi těmito proměnnými. Za pomoci klasického lineárního regresního modelu, bylo zjištěno, že pokud byl ve funkci prezident z Demokratické strany, bylo na vojenské výdaje vynaloženo v průměru o 5,9 miliard dolarů méně.
Vedoucí práce: Tomáš Daněk
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses