Vliv veřejné správy na konkrétní investiční příležitost v oblasti hutnického průmyslu v Moravskoslezském kraji - Mlčoch, Jakub; Pělucha, Martin, 1980-; Kouřilová, Jana, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce vyhodnocuje vliv veřejné správy na životní a investiční prostředí prostřednictvím regulace, která nemusí v každém případě znamenat nenávratné zvýšení nákladů podniku. V teoretické části práce je přiblížena problematika veřejné správy včetně teoretických přístupů ekonomie k životnímu prostředí. Dále jsou představeny nástroje veřejné správy na ochranu životního prostředí -- zejména právní a ekonomické nástroje. Především o ekonomické nástroje se opírá Porterova hypotéza, která dále v práci nastiňuje vztah státní regulace a konkurenceschopnosti. V praktické části práce je identifikováno jedno z možných řešení, jak vhodně reagovat na regulaci veřejné správy v oblasti životního prostředí ze strany regulovaného podniku. Tato situace je demonstrována pomocí zjednodušeného ekonomického modelu v závěrečné kapitole této práce.
Vedoucí práce: Martin Pělucha
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses