Analýza učetních a daňových dopadu pohledávek a jejich řízení uvnitř podniku - Hierweg, Ronald (2015)
Práce je zaměřena na pohledávky a dopady jejich existence v majetku podniku. Vysvětluje podstatu pohledávky. Objasňuje metody oceňování pohledávek, a jejich zařazení do účetnictví podniku. Předkládá základní instrumenty pro zajištění pohledávek, a analyzuje jejich účetní a daňové souvislosti. Popisuje metody snižování hodnoty pohledávek po splatnosti prostřednictvím opravných položek a odpisů. Vymezuje základní pravidla pro daňovou účinnost těchto prostředků. Hodnotí vývoj využívání faktoringu pro řízení a financování pohledávek v ČR. Analyzuje konkrétní účetní a daňové dopady využití faktoringu ve vybraném podniku.