Zvyšování minimální mzdy v ČR a její ekonomické a sociální dopady - Urbancová, Lucie; Klazar, Stanislav, 1974-; Brabcová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Minimální mzda a její sociální a ekonomické dopady jsou velmi diskutovaným tématem již řadu let. Na jedné straně stojí zastánci tohoto institutu, kteří tuto částku vidí jako pozitivní faktor v boji proti chudobě a na straně druhé jsou její odpůrci, kteří v minimální mzdě vidí problém v podobě negativních dopadů na zaměstnanost. Práce se zabývá problematikou minimální mzdy v České republice. Shrnuje výsledky teoretických přístupů k minimální mzdě a obsahuje podrobnou rešerši empirických studií zabývajících se minimální mzdou a jejích dopadů na trh práce a chudobu. Empirická analýza zhodnocuje vliv minimální mzdy a ostatních příjmových veličin v letech 1991-2015 a analyzuje dopady minimální mzdy na celkovou míru nezaměstnanosti a míru nezaměstnanosti mladistvých osob ve věku 15-19 let. Sociální a ekonomické důsledky zvyšování minimální mzdy jsou rozsáhlou kapitolou a je třeba je brát v potaz při hospodářskopolitických opatřeních.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses