Specifika kulturní politiky a památkové péče v Irsku - Trnková, Jana (2015)
Bakalářská práce "Specifika kulturní politiky a památkové péče v Irsku" analyzuje irskou kulturní politiku se zaměřením na památkovou péči. Popisuje legislativní specifika země, hodnotí irský koncept podpory kultury a památkové péče, který srovnává s blízkým systémem ve Spojeném království i se systémem podpory v České republice. Stěžejním bodem bakalářské práce je popis priorit irské kulturní politiky, věnující se sektorům umění, památkové péče, podpory irského jazyka a irskojazyčných regionů a rozvoje spolupráce se Severním Irskem. V práci je rovněž popsána role soukromého a neziskového sektoru v památkové péči. Praktická část práce představuje příklady využití památek a jejich integrace do života společnosti a hledá možnosti propojení mezi živou kulturou a hmotným kulturním dědictvím.