Daňové zvýhodnění na dítě v České republice - Švandová, Markéta (2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na daňové zvýhodnění na dítě v České republice. Hlavním cílem této práce je zjistit, jaký vliv má daňová sleva na dítě na daň poplatníka a jeho efektivní daňovou sazbu. V první části práce je stručně popsán vývoj daňového zvýhodňování dětí v České republice a jsou vymezeny pojmy daňové zvýhodnění na dítě v roce 2014 a daňové zvýhodnění na dítě v roce 2015. V praktické části je na modelových situacích porovnáván vliv diferenciovaného a nediferenciovaného daňového zvýhodnění na dítě na velikost daně či daňového bonusu poplatníka a na jeho efektivní daňovou sazbu. V poslední části práce je uvedeno daňové zvýhodňování dětí v okolních zemích České republiky a za pomoci tabulek jsou tato daňová zvýhodnění porovnána se zvýhodněním dětí v České republice.