Tvorba a analýza portfólia cenných papierov - Štěpán, Pavel (2015)
Bakalárska práca Tvorba a analýza portfólia cenných papierov je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. Prvá časť práce je venovaná Modernej teórii portfólia, konštrukcii množiny efektívnych portfólií a výberu optimálneho portfólia. Ďalej sa práca zameriava na Model oceňovania kapitálových aktív, jeho predpoklady a spôsob využitia. V praktickej časti práce je na základe historických akciových kurzov vytvorené akciové portfólio, ktoré je neskôr predmetom analýzy. Cieľom práce je na základe reálnych dát zistiť funkčnosť teórie portfólia a Modelu oceňovania kapitálových aktív.