Aplikace principů vícekriteriálního rozhodování při hodnocení nabídek ve veřejných zakázkách - Vrbová, Lucie; Fotr, Jiří, 1938-; Scholleová, Hana, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2015)
Disertační práce se zabývá principy vícekriteriálního rozhodování v oblasti veřejných zakázek. V teoretické části práce jsou představeny principy a metody vícekriteriálního rozhodování včetně jejich analýzy a určení jejich vhodnosti pro oblast veřejných zakázek. Dále jsou uvedeny charakteristiky a specifika nakupování prostřednictvím veřejných zakázek a výzkumy ve zkoumané oblasti prováděné v České republice i v zahraničí. Vlastní výzkum se skládá ze dvou částí. První část výzkumu je založena na datech o veřejných zakázkách zadaných v České republice v letech 2011-2013 a uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek a umožňuje analýzu využívaných kritérií a jejich ve vztahu k dalším charakteristikám zakázek, zejména předmětu zakázky a její velikosti. Druhá část výzkumu je založena na výběrovém souboru zadávacích dokumentací zakázek hodnocených podle ekonomické výhodnosti nabídky, tento výzkum zjišťuje především metody vícekriteriálního hodnocení nabídek a způsoby práce s kvalitativními kritérii. Na základě poznatků z teorie a vlastního výzkumu byl vytvořen normativní model pro volbu kritérií a metod hodnocení nabídek veřejných zakázek. Cílem tohoto modelu je zvýšení kvality rozhodování v oblasti veřejných zakázek. Největším přínosem modelu je propojení tří klíčových částí vícekriteriálního rozhodování v oblasti veřejných zakázek - volba kritérií, stanovení jejich vah a volba metody vícekriteriálního hodnocení variant.
Vedoucí práce: Jiří Fotr
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations