Ekonomická a institucionální analýza motivací zemědělců při ochraně krajiny - Horká, Tereza; Vojáček, Ondřej, 1980-; Kalabisová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Před rokem 1989 byl zemědělský sektor až na výjimky ve státním vlastnictví, po převratu došlo k nabývání vlastnických práv pro jednotlivce a s tím související i větší zájem o ochranu krajiny. Jelikož došlo nejen ke znovuobnovení vlastnických vztahů, ale i jejich vymahatelnosti, pozorujeme stále vyšší motivaci zemědělců při ochraně krajiny, což vidíme nejlépe na nárůstu počtu trvalých travních porostů a dalších plodin, které pomáhají předcházet erozi. Dotační tituly poskytované státem nebo Evropskou unií tyto motivace jen akcelerují. Analýzou historických dat, legislativy, institucí a dotačního prostředí tak zjišťujeme, že motivace zemědělců k ochraně krajiny po roce 1989 rostou nejen díky transformaci vlastnických vztahů, ale i díky dotačním titulům.
Vedoucí práce: Ondřej Vojáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses