Komparace daňového zatížení právních forem podnikání v ČR a ve vybraných zemích - Zhurkin, Ivan (2014)
Ve své bakalářské práci se věnuji problematice daňového zatížení právních forem podnikání v České republice a Ruské federaci. Hlavním cílem mé bakalářské práce je porovnat daňové zatížení právních forem podnikání pouze z hlediska daně z příjmů právnických osob. Základním způsobem porovnání daňového zatížení korporací v této práci je efektivní daňová sazba, která měří skutečné daňové zatížení. Pro její výpočet jsou použité metody makroekonomického a mikroekonomického pohledu. První kapitola obsahuje základní teoretický pohled na daň z příjmů právnických osob a popisuje způsoby porovnání daňového zatížení mezi různými zeměmi. Na základě dat získaných ze statistických úřadů příslušných států a databáze Amadeus se také zabývá výpočtem efektivních sazeb daně z příjmů právnických osob pro Českou republiku a Ruskou federaci v letech 2004 - 2013. Druhá a třetí kapitola se věnuje pravidlům zdanění právnických osob ve zkoumaných státech, které mají největší vliv na odlišné daňové zatížení.