Politický bard písničkář Karel Kryl - Žďárská, Karolína; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Houda, Přemysl, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá osobností a tvorbou písničkáře Karla Kryla a jejím cílem je pomocí vybraných písňových textů zjistit, zda a jak Karel Kryl ovlivňoval československou společnost. Nejprve je popsána metodologie se specifikou použitých pramenů a literatury a interpretační klíč použitý pro rozbor textů. První část se dále zabývá fenoménem českého folku od padesátých do osmdesátých let dvacátého století. V druhé části je nastíněn historický kontext tvorby Karla Kryla. Popsány jsou události pražského jara, sametové revoluce a vývoji v devadesátých letech, normalizační období není v práci zohledněno. Třetí část je věnována rozborům textů, kterými Kryl reagoval na okupaci, počátky normalizace a vývoj po roce 1989. Texty jsou analyzovány chronologicky dle interpretačního klíče zvoleného v první kapitole. Poslední kapitola se věnuje současnému odkazu Karla Kryla a jeho politizaci a ukazuje zneužití jeho osobnosti napříč politickým spektrem.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses