Vznik a perspektivy ČSR v zrcadle dobového tisku - Píšová, Martina (2015)
Práce se zabývá dlouholetým zápasem Čechů s rakousko-uherskou monarchií, který na konci první světové války vyvrcholil vznikem Československa. Analýzou a interpretací textů z dobového tisku zkoumá, jakým způsobem tyto události reflektovala společnost. Pokouší se odhalit perspektivy, iluze a naděje, kterými bylo naplněno období od října 1918 do triumfálního příjezdu Masaryka na konci prosince. Práce se podrobněji zaměřuje na představy o územním rozsahu nového státu, zahraniční politiku v počátcích Československa a hlavní diskutované reformy. Mezi ně patří například státní forma, sociálně-ekonomická podoba nebo pravomoci ústavních činitelů v Československu.