Vznik a perspektivy ČSR v zrcadle dobového tisku - Píšová, Martina; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Houda, Přemysl, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Práce se zabývá dlouholetým zápasem Čechů s rakousko-uherskou monarchií, který na konci první světové války vyvrcholil vznikem Československa. Analýzou a interpretací textů z dobového tisku zkoumá, jakým způsobem tyto události reflektovala společnost. Pokouší se odhalit perspektivy, iluze a naděje, kterými bylo naplněno období od října 1918 do triumfálního příjezdu Masaryka na konci prosince. Práce se podrobněji zaměřuje na představy o územním rozsahu nového státu, zahraniční politiku v počátcích Československa a hlavní diskutované reformy. Mezi ně patří například státní forma, sociálně-ekonomická podoba nebo pravomoci ústavních činitelů v Československu.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses