Rovnovážný měnový kurz - základní aspekty - Štěpánek, Vít (2015)
Bakalářská práce se zabývá základními teoretickými aspekty měnových kurzů, kterými jsou teorie parity kupní síly a teorie parity úrokové míry. Tyto modely následně podrobuje detailní kritice. Cílem práce je prozkoumat jednotlivé faktory, které mohou způsobovat odchylky měnového kurzu od jeho rovnovážné úrovně, na příkladě geograficky relativně blízkých zemí (Německo, Rakousko, Švýcarsko, Itálie, Francie a Španělsko). Pro analýzu jsou použita dostupná data, která mnohdy nedovolila provést důkladnější analýzu za dlouhé období. Práce dochází k závěru, že platnost teoretických přístupů je ve velké míře závislá na splnění předpokladů, z nichž některé nejsou zcela reálné. Navzdory těmto stinným stránkám je parita kupní síly i parita úrokové míry nedílnou součástí teorie (rovnovážného) měnového kurzu.