Cenové bubliny v kontextu měnové politiky a mezinárodního pohybu kapitálu - Szabo, Milan; Šíma, Ondřej; Gevorgyan, Kristine; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Cílem této práce je ex post vysvětlení vzniku cenových bublin na trhu nemovitostí v kontextu mezinárodního pohybu kapitálu a to především z perspektivy tvůrců měnové politiky a následné volby optimálního politického mixu vedoucího k minimalizaci pravděpodobnosti vzniku cenových bublin. V první části se podíváme na spekulativní bubliny z pohledu subjektů na trhu -- behaviorální pohled. V této části diskutujeme možné příčiny vzniku cenových bublin z pohledu smýšlení subjektů na trhu, průběh cenových bublin a dopad cenových bublin na ekonomiku včetně vazeb na bankovní krizi. V další části si ukážeme důležitost cen aktiv na výstup ekonomiky a jejich vazbu na něj a nastíníme otázku monitorování cen aktiv centrální bankou včetně možných zásahů do vývoje cen aktiv. V třetí a čtvrté části se dostaneme k otázce mezinárodního pohybu kapitálu a možného rizika vzniku spekulativních bublin následkem prudkého růstu kapitálových toků do země, důležité faktory ovlivňující náchylnost ekonomik na vznik cenových bublin z důvodů mezinárodního pohybu kapitálu a následné dopady přítomnosti cenových bublin na platební bilanci jakožto možný indikátor existence cenové bubliny v ekonomice. V poslední části se pokusíme představené skutečnosti a vazby prezentovat na reálných datech některých rozvíjejících se zemí Evropy.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses