Zdanění provozu motorových vozidel v EU - Bažant, Radek; Láchová, Lenka, 1959-; Kouba, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá zdaněním provozu motorových vozidel v Evropské unii. Zdanění motorových vozidel má nejen fiskální důvody, ale v dnešní době vstupují do popředí především jeho ekologické aspekty, proto je třeba jej vnímat jako ekonomicko-environmentální nástroj. V závislosti na neustále se zvyšujících hodnotách CO2 v atmosféře byly vyspělé státy nuceny přijmout opatření k potlačení tohoto trendu. Jednou z možností v boji proti emisím CO2 je i vhodné nastavení daňového základu při zdaňování motorových vozidel. Hlavní zaměření této práce je na zdanění osobních vozidel na bázi vypouštěných emisí a na harmonizaci této oblasti v rámci Evropské unie. Výsledným zjištěním této práce je, že na území Evropské unie není zdanění osobních vozidel dostatečně harmonizováno, což může nabourávat principy vnitřního trhu a podkopávat snažení ve snižování emisí CO2.
Vedoucí práce: Lenka Láchová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses