Spekulativní bubliny na finančních trzích - Roček, Jindřich; Brada, Jaroslav, 1964-; Kubát, Max; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Bakalářská práce se zabývá výskytem spekulativních bublin na finančních trzích. Cílem práce je vymezení společných příčin vzniku spekulativních bublin a určit, zda jim lze předcházet. V první kapitole je vysvětlena podstata zkoumaného jevu. Následuje vysvětlení dvou teoretických přístupů k utváření cen aktiv na trzích, teorie efektivních trhů a behaviorální finance. V další části práce jsou analyzovány příčiny vzniku, průběh a krach jednotlivých bublin. K naplnění cíle práce je využit vzorek 12 spekulativních bublin z historie. Práce se v poslední kapitole zabývá vlivem vládních zásahů a monetární politiky na formování bublin a vznáší doporučení plynoucí pro odpovědné autority. Značná komplexnost tohoto jevu a vliv velkého množství faktorů na tvorbu cen zapříčiňuje, že bubliny není možné kvantifikovat ex ante. Vzhledem k současné charakteristice tržního prostředí lze do budoucna předpokládat další výskyt cenových bublin.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses