Splňuje eurozóna Kenenovo kritérium optimální měnové oblasti v kontextu struktury exportu? - Salfický, Rudolf (2015)
Bakalářská práce je zaměřena na posouzení zda se Evropská měnová unie tvoří tzv. optimální měnovou unii a zda splňuje její tři hlavní kritéria. Toto srovnání bude prováděno na základě pozorování trhu výrobků na pěti vybraných zemích, kde bude posuzován podíl a struktura jejich exportu. Za čtyři země budou vybráni reprezentativní členové EMU a pátá země bude vybrána ze zemí, které již o přestupu na euro uvažovaly, ale po úvaze de facto založené na teorii optimálních měnových oblastí od tohoto kroku ustoupily.