Řešení škod způsobených hurikány na Floridě - Kolesáriková, Aneta (2015)
Bakalářská práce s názvem Řešení škod způsobených hurikány na Floridě se zabývá především změnami v pojišťovnictví v posledních dvou desetiletích. V tomto období vyčnívají dva hlavní mezníky -- rok 1992 s velmi silným hurikánem Andrew, kdy stát Florida začal prvně komplexně řešit legislativu týkající se pojišťovnictví a stavebnictví, a období sedmi větších hurikánů v letech 2004 a 2005, které vysokým množstvím katastrof v krátkém časovém úseku donutilo pojišťovny a zajišťovny připravit se na podobné situace, zejména změnou predikčního modelu ztrát (angl. loss model). Cílem této bakalářské práce je analýza dopadů těchto hurikánů na pojistný trh a ekonomiku na Floridě a analýza jejich řešení pomocí státních zásahů, dále poté přiblížení vzniku a vývoje sofistikovaných modelů ztrát a nastínění spolupráce národních a nadnárodních organizací jako důsledku přírodních katastrof, zejména hurikánů.