Dopad Basel III na český bankovní sektor - Benešová, Tina (2015)
Bakalářská práce se věnuje tématu regulace bankovnictví se zaměřením na nový regulatorní rámec Basel III, resp. jeho transpozici CRD IV v rámci EU. Hlavním cílem práce je zjistit dopad těchto pravidel na český bankovní sektor. První část práce je věnována teorii regulace a hlavním požadavkům Basel III. Druhou část práce tvoří empirická analýza dopadových studií, které na globální úrovni vypracovává Basilejský výbor a na evropské úrovni EBA. Na základě zhodnocení hlavních kapitálových a likviditních ukazatelů je poté hodnocen dopad na české banky. Výsledky ukazují, že český bankovní sektor je zdravý, a regulace by neměla mít významný dopad na činnost bank.