Zdanění tabákových výrobků v ČR a okolních zemích - Miltáková, Lenka (2015)
Cílem bakalářské práce je porovnat zdanění tabákových výrobků v ČR a okolních zemích. První kapitola se zaměřuje především na popis spotřebních daních. Část této kapitoly je věnována historii spotřebích daní a následně jejich harmonizaci. Druhá kapitola již pojednává o tabákových výrobcích a způsobu jejich zdanění. Třetí kapitola zahrnuje charakteristiku rozdílného zdanění tabákových výrobků v ČR a okolních zemích. Je zde podrobněji rozebrán nejdůležitější legislativní dokument týkající se zdanění tabákových výrobků a to Směrnice Rady 2011/64/EU. Obsahem této kapitoly je také grafické znázornění vztahu mezi cenou krabičky cigaret a výší spotřební daně ve vybraných zemích. Dále je ve třetí kapitole zobrazeno i porovnání zdanění tabáku ke kouření v těchto státech. Poslední kapitola je věnována experimentu s krabičkami cigaret z České republiky, Slovenska a Polska. Výsledkem experimentu je vhodné stanovení ekvivalentu pro zdanění cigaret a tabáku ke kouření.