Použití daňových rájů v mezinárodním investování - Černá, Markéta (2015)
Bakalářská práce v první části vymezuje pojem daňový ráj a charakterizuje jeho vlastnosti, historii, funkci a faktory ovlivňující případnou volbu vhodného daňového ráje pro specifickou oblast podnikání. V druhé kapitole práce jsou přiblíženy motivy přechodu společnosti pod legislativu daňového ráje, spolu se způsoby využití a možnostmi zneužití v oblasti mezinárodního daňového plánování a makroekonomickými dopady činnosti daňových rájů. Třetí kapitola nastíní současný administrativní boj jednotlivých států a mezinárodních organizací proti daňovým rájům. Metodami této práce jsou především analýza a literární rešerše dostupné ekonomické a daňové literatury s následnou syntézou a deduktivním vyvozováním závěrů. Dále byly v práci využity kazuistika a řízený rozhovor, díky nimž byly získány podklady především pro čtvrtou část, ve které je rozpracováno téma zániku offshore společnosti a postupu při dědickém řízení. Práce v závěru vede k potvrzení hypotézy, podle které je využití daňově preferenčních režimů vhodné ke značné redukci nákladů v podobě snížení daňové zátěže firem. Potvrzuje též, že výhodnost díky administrativnímu ztížení již není samozřejmostí pro každou společnost.