Fiskální incidence daní z cigaret - Slezáková, Alžběta; Klazar, Stanislav, 1974-; Brabcová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na stanovení optimální sazby daně z cigaret v České republice. Optimální sazba daně je stanovena tak, aby přinášela co nejvyšší výnos do státního rozpočtu. Pomocí konstrukce Lafferovy křivky je v práci zobrazena závislost mezi sazbou daně a daňovým výnosem v relativní i absolutní výši za roky 2003-2014. Optimální míra daňového zatížení se podle výsledků pohybuje mezi 55-60 %. V analýze je zjištěno, že cigarety v České republice jsou nyní zatíženy příliš. Míra zdanění u cigaret nejprodávanější kategorie za rok 2014 je 62,5 % z ceny cigaret pro konečného spotřebitele. Na základě analýzy cen cigaret je doporučeno zavést v České republice opět jednotnou sazbu daně z cigaret, která by vedla ke snížení administrativních nákladů. V analýze vývoje spotřeby cigaret není prokázána žádná závislost mezi cenou a spotřebou cigaret, nebo počtem kuřáků. Vysoké daňové zatížení spotřebitele cigaret od kouření neodrazuje a politika prevence kouření je zatím neúspěšná.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses