Zdanění motorových vozidel v EU - Vedral, Jan (2015)
Bakalářská práce se zabývá zdaněním motorových vozidel v Evropské unii. V práci jsou popsány daně a poplatky zatěžující motorová vozidla v jednotlivých členských zemích, proces jejich harmonizace uvnitř EU a jejich mezistátní porovnání. Evropská unie v rámci své daňové politiky, která by měla vést k postupnému sbližování daňových systémů členských zemí, upravuje většinu daní a poplatků týkajících se motorových vozidel pomocí legislativních prostředků. Přesto mají členské země EU v oblasti zdanění motorových vozidel stále příliš mnoho prostoru pro různou konstrukci daní, díky čemuž se daně zatěžující motorová vozidla v jednotlivých zemích EU nadále a často významně liší.