Analýza investiční náročnosti podniků pro účely oceňování - Petráž, Martin (2015)
Cílem této diplomové práce je analýza investiční náročnosti ve vazbě na výši investic do dlouhodobého majetku a tempo růstu tržeb. Na základě výsledků analýzy stanovit orientační výši koeficientů platných pro různé skupiny podniků v rámci vybraných odvětví, které by byly použitelné v ocenění podniku při prognózování stavu dlouhodobého majetku. Dále doporučit, který koeficient je vhodnější použít. A také posoudit, zda desetiletá časová řada je dostačující pro použití koeficientů investiční náročnosti nebo zda se výsledky při delší časové řadě výrazněji mění. V úvodní části diplomové práce je řečeno pro jaké účely se v oceňování podniků využívá analýza investiční náročnosti. V další části je vymezena metodika analýzy investiční náročnosti. Na tuto část již navazuje první dílčí analýza za použití dat z databáze Amadeus. Dále následuje druhá dílčí analýza, tentokrát za použití dat z databáze Magnus. Tyto dvě analýzy jsou dále vzájemně srovnány. V poslední části diplomové práce jsou shrnuty závěry a doporučení z provedené analýzy investiční náročnosti.