Zdroje krytí potřeb osob v postproduktivním věku - Dobrynina, Valeriya (2015)
Bakalářská práce na téma "Zdroje krytí potřeb osob v postproduktivním věku" se zabývá problémem finančního zabezpečení na stáří. Jejím cílem je porovnat současné stavy důchodových systémů v České republice a v Ruské federaci. Nejprve se jedná o teoretický výklad obou důchodových systémů včetně nejnovějších změn od roku 2015. V analytické části práce je uveden rozbor základních demografických a ekonomických indikátorů ovlivňujících důchodové systémy. Tyto souvislostí jsou následně doplněny shrnutím postojů českých a ruských občanů ke kvalitě života v postproduktivním věku. Na základě této analýzy bylo konstatováno, že poskytovaný státem starobní důchod v současné době stačí jenom na pokrytí základních potřeb seniorů. Pro slušnou životní úroveň po odchodu do důchodu by se obyvatelstvo mělo postarat samo a začít se zajímat o zdroje svého financování ve stáří co nejdříve.