Bezriziková úroková míra se zaměřením na Svenssonovu metodu - Hanzal, Martin; Maříková, Pavla, 1965-; Dvořák, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Diplomová práce se věnuje teoretickým východiskům a praktickým postupům stanovení bezrizikové úrokové míry. Cílem této práce je teoretické prozkoumání modelů Nelson -- Siegel a Svensson a jejich praktická aplikace s vyvozením závěrů o vhodnosti daných metod v podmínkách České republiky První část práce se zabývá teoretickými základy bezrizikové úrokové míry, požadavky kladenými na bezrizikovou úrokovou míru a identifikací bezrizikových finančních aktiv v rámci českého trhu. Práce se dále zabývá teoretickými metodami pro odhad bezrizikové úrokové míry a problematikou výnosové křivky. V další části práce jsou popsány metody konstrukce bezrizikové výnosové křivky, na které navazuje sestrojení české bezrizikové výnosové křivky metodami Nelson -- Siegel a Svensson na denní bázi pro březen 2015. Vliv volby bezrizikové úrokové míry v ocenění hypotetické investice je následně nastíněn na ukázkovém příkladu. Přílohou práce je vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na povědomí české znalecké praxe o modelech Nelson -- Siegel a Svensson a na bezrizikovou úrokovou míru používanou v podmínkách České republiky.
Vedoucí práce: Pavla Maříková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses