Důležitost kolaterálu při řízení úvěrového rizika banky - Beránek, Tomáš (2015)
Tato bakalářská práce se věnuje důležitosti kolaterálu, nebo-li collateral managmentu (hodnocení zajištění) při řízení úvěrového rizika banky. Cílem této práce je ukázat, jak zkoumaná anonymní banka, jež byla vybrána jako reprezentant českého bankovního trhu, zajišťuje své poskytnuté úvěry. Zda dostatečně, kvalitně a správně a jaké metody používá při ocenění hodnoty zajištění, které klient za úvěr nabízí. Obsahuje teoretický popis definice úvěrového rizika, procesu řízení úvěrového rizika a důležitost zajištění. Část bude také věnována tomu, jak se posuzuje bonita klienta, nebo-li jeho úvěrovou způsobilost. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. První částí je výše popsaná teorie. Druhá část je tvořena empirickou analýzou. Ta v sobě zahrnuje popis úvěrového trhu v České republice a to produktů pro fyzické osoby, tak i podniky nebo-li SME (MSP -- malé a střední podniky). Druhá část empirické analýzy je věnována případovým studiím reprezentativní anonymní banky a to jak z pohledu žádosti o úvěr fyzickou osobou tak i právnickou.