Odhad významu daňových úniků u daně z příjmů fyzických osob ze samostatné činnosti - Pokorná, Veronika (2015)
Hlavním cílem této práce je odhadnout výši daňové mezery u daně z příjmů fyzických osob ze samostatné činnosti pro rok 2013 a porovnat, ve kterých odvětvích je nejvyšší. Pro odhad je použita metoda odhadu pomocí národních účtů. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány pojmy daňová mezera a daňový únik. Dále jsou zde vysvětleny metody měření daňových úniků a ochranné prostředky pro boj proti daňovým únikům. Praktická část je zaměřena na výpočet odhadu daňové mezery. Je zde stanovena hrubá nákladovost dle odvětví a propočet dílčích základů daně, které měly být podle hrubé nákladovosti přiznány v daňových přiznáních. Z těchto výpočtů je pak stanoven odhad výše daňové mezery.