Devizové intervence jako nástroj měnové politiky ČNB - Gorylová, Jana (2015)
Cílem práce je vymezení nástrojů měnové politiky České národní banky s důrazem na devizové intervence a jejich využívání v historii ČNB, dále potom analýza důvodů vedoucích k intervenci ČNB na devizovém trhu z listopadu 2013 a jejích dopadů z pohledu vybraných makroekonomických ukazatelů, srovnání průběhu české intervence se švýcarskými a dánskými a nastínění možností budoucího opuštění režimu kurzového závazku Českou národní bankou. Téma je zvoleno vzhledem k jeho neustálé aktuálnosti a možnosti porovnat vývoj české ekonomiky s více než ročním odstupem od intervence.