Efektivní daňové sazby daně z příjmů fyzických osob v zemích OECD nebo EU - Kruze, Ekaterina; Vančurová, Alena, 1957-; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Bakalářská práce představuje analýzu dopadu zdanění na příjem různých typů domácností ve třech sledovaných státech -- Běloruské republice, České republice a Ruské federaci. Tato bakalářská práce si klade za cíl vypočítat a následně porovnat daňové zatížení poplatníků sledovaných států s různou mírou ekonomické vyspělosti. K výpočtu je využita mezní efektivní sazba daně z pracovních příjmů, která uvažuje i sociální pojistné odváděné zaměstnancem. První část práce je věnována definování efektivní daňové sazby, teoretickému vymezení a metodám jejího výpočtu. Dále je proveden výpočet mezní efektivní sazby daně pomocí ukazatele METR (marginal effective tax rate), jehož výsledky jsou znázorněny prostřednictvím grafické analýzy. Poslední část se zabývá komparativní analýzou mezních efektivních daňových sazeb a zdůvodněním rozdílných hodnot mezi zeměmi.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses