Znečištěné ovzduší – neviditelná hrozba? - Šitinová, Kristina (2015)
Tato práce se zabývá vlivem znečištěného ovzduší na člověka. Naznačuje možné důsledky působení jednotlivých škodlivin v ovzduší na lidské zdraví, ale také případné ekonomické dopady znečistění ovzduší. Zkoumá především vliv koncentrací suspendovaných částic PM10 na výskyt chronické obstrukční plicní nemoci. Vysvětlovanou proměnnou v regresním modelu sloužícím ke zjištění vlivu PM10 na výskyt chronické obstrukční plicní nemoci byl procentuální podíl pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí mezi klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) ČR v jednotlivých krajích České republiky. Vysvětlujícími proměnnými byly průměrné roční koncentrace suspendovaných částic PM10 a hrubá přidaná hodnota na obyvatele. Model naznačuje, že mezi výskytem chronické obstrukční plicní nemoci v České republice a koncentracemi PM10 existuje statisticky významná pozitivní korelace.