Znečištěné ovzduší – neviditelná hrozba? - Šitinová, Kristina; Zajíček, Miroslav, 1975-; Louda, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato práce se zabývá vlivem znečištěného ovzduší na člověka. Naznačuje možné důsledky působení jednotlivých škodlivin v ovzduší na lidské zdraví, ale také případné ekonomické dopady znečistění ovzduší. Zkoumá především vliv koncentrací suspendovaných částic PM10 na výskyt chronické obstrukční plicní nemoci. Vysvětlovanou proměnnou v regresním modelu sloužícím ke zjištění vlivu PM10 na výskyt chronické obstrukční plicní nemoci byl procentuální podíl pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí mezi klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) ČR v jednotlivých krajích České republiky. Vysvětlujícími proměnnými byly průměrné roční koncentrace suspendovaných částic PM10 a hrubá přidaná hodnota na obyvatele. Model naznačuje, že mezi výskytem chronické obstrukční plicní nemoci v České republice a koncentracemi PM10 existuje statisticky významná pozitivní korelace.
Vedoucí práce: Miroslav Zajíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses