Využití satelitního systému GPS v dopravním sektoru - Čermák, Jan (2015)
Bakalářská práce se zabývá využitím systému GPS v oblasti nadnárodní přepravy nebezpečných nákladů. V první části práce jsou popsány metody určování polohy a dále je podrobněji rozebráno určování polohy pomocí rádiových vln. Rádiové navigační systémy jsou specifikovány podle metod a přístupů k měření. V další kapitole jsou charakterizovány globální navigační systémy, jejich vývoj, struktura a blízká budoucnost. Dále je v práci představen projekt ChemLog T&T, který probíhal v letech 2012 až 2014 a jeden z jeho pilotních testů vedl přes české území. Zpráva s výsledky tohoto testu je dále v práci rozebrána. Poslední část této práce řeší potenciál v současně fungujících systémech pro využití v plánovaném pokračování projektu ChemLog T&T.