Vývoj židovské náboženské obce v Olomouci po roce 1989 - Čermáková, Magdalena (2015)
Cílem této bakalářské práce je shrnout současné působení Židovské obce v Olomouci, která se po svém znovuobnovení na začátku 90. let minulého století začala ubírat zcela novým obrodným směrem a zanalyzovat její historicko-společenské aktivity. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola Židé v Československu po 2. světové válce pojednává o situaci židovské komunity v Československu v období komunismu, změně jejího postavení po sametové revoluci a současné organizaci židovských institucí v České republice. Ve druhé kapitole s názvem Historický vývoj Židovské náboženské obce v Olomouci přibližuji historii obce a v poslední kapitole s názvem Židovská obec Olomouc a současnost se věnuji znovuobnovení obce, její současné organizaci a struktuře, životě uvnitř obce a jejím historicko-společenským aktivitám.