Specifika marketingu potravinářských firem se zaměřením na cílové skupiny seniorů a dětí na českém trhu - Olšanová, Květa; Machková, Hana; Karlíček, Miroslav, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Aktivity mezinárodních potravinářských společností cílené na vybrané skupiny spotřebitelů (dětí a seniorů) jsou specifické v několika ohledech. Komunikační politika cílená na děti je na národní i mezinárodní úrovni silně regulována a při vývoji výrobků cílených na děti je třeba zvláštního přístupu. Cílení na seniory starší než padesát let je považováno za neperspektivní. Dizertační práce charakterizuje zmíněná specifika seniorů a dětí v marketingu potravinářských firem a hledá možná východiska pro firemní strategická rozhodnutí v oblasti výrobkové a komunikační politiky včetně positioningu značek určených těmto početným skupinám spotřebitelů. Vymezuje klíčové kompetence v řízení značek (vytvoření správného positioningu značky včetně synergií v marketingovém mixu) a v cílení aktivit firem na vybrané segmenty spotřebitelů. Kromě přehledu aktuálního stavu poznání zkoumané problematiky z odborných vědeckých publikací přináší práce i pohled marketingové praxe prostřednictvím kvalitativního výzkumu zástupců vybraných potravinářských firem. Pro cílovou skupinu dětí zahrnuje kromě zmíněného výzkumu a případových studií nejlepší praxe vybraných potravinářských firem i pohled rodičů z kvantitativního výzkumu jejich povědomí o regulaci reklamy cílené na děti a dále analýzu účinnosti regulace a samoregulace potravinářských firem v České republice. Závěry dizertační práce jsou formulovány ve formě východisek pro úspěšná a dlouhodobě udržitelná strategická marketingová rozhodnutí firem v oblasti marketingu cíleného na děti i na seniory.
Vedoucí práce: Hana Machková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor disert. práce]; disertace; dissertations