Legální úniky finančních prostředků při tvorbě rezerv na sanace a rekultivace území dotčených povrchovým dobýváním nerostných surovin v České republice - Zárubová, Kateřina (2014)
Ekonomie životního prostředí je aktuálním tématem současné ekonomie. Do této oblasti spadá i financování ochrany krajiny a její návrat do rovnovážného stavu po ukončení těžby. Zákonnou povinností těžební organizace při dobývání výhradního ložiska je rekultivovat dotčená území a vytvářet finanční rezervy k zajištění těchto celospolečenských zájmů. Práce "Legální úniky finančních prostředků při tvorbě rezerv na sanace a rekultivace území dotčených povrchovým dobýváním nerostných surovin v České republice" analyzuje postupy tvorby finančních rezerv na sanace a rekultivace území dotčených povrchovým dobýváním a jejich právní začlenění. V tomto směru se opírá zejména o zákony a předpisy v oblasti horního práva. Na základě provedených analýz pak mapuje a hodnotí záměrné odchylky v postupech tvorby rezerv v mezích platné legislativy a jejich dopady, které lze obecně charakterizovat jako legální úniky finančních prostředků. Dále jsou navrženy úpravy legislativy a doporučení pro státní správu, jak institucionální prostředí modifikovat, aby bylo možno úniky prostředků účinně eliminovat.